Digitale content kopen - waarom wordt je als betalende consument gestraft?

Door Mmore op vrijdag 14 december 2012 01:51 - Reacties (15)
Categorie: Personal, Views: 3.783

Net zoals veel andere hier is het die tijd in het jaar waarin je cadeautjes geeft en dit jaar besloot ik om voor mijn moeder een Amazon Kindle aan te schaffen. Ik wist toevallig al dat zij een nieuw boek van Nicci French graag wilde hebben dus ik dacht 'laat ik dat eens digitaal doen'. Ik lees zelf enkel in het Engels en het afgelopen half jaar heb ik erg genoten van mijn Kindle, die voor nog geen §80,- vanuit Amerika in twee dagen bij mij thuis afgeleverd werd.

Nu ben ik de laatste paar jaren eigenlijk steeds meer afgestapt van het downloaden van bijvoorbeeld muziek (wat overigens gewoon legaal is hier) naar het betalen voor mijn digitale content. Na de release van Spotify hier heb ik geen nummer of album meer hoeven te downloaden (op af en toe wat muziek van independent artists en lui die niet 'mee doen' aan Spotify na) en ook op het gebied van games ben ik steeds meer overgegaan. Tegenwoordig koop ik vrijwel al mijn games via Steam.

Wat mij met name opvalt aan de digitale platformen is het volgende;
• De prijs is gelijk aan of hoger dan een fysieke aankoop.
• Niet iedereen doet mee aan ťťn platform, wat leidt tot meerdere programma's met hetzelfde doel. Daarnaast is er sprake van regionale restricties.
• De support is niet breed en open genoeg en je wordt pijnlijk in de steek gelaten als iets niet werkt.

In deze blog wil ik de punten die ik hierboven opgesomd heb graag even toelichten. Directe aanleiding is de aanschaf van een eBook op bol.com die dusdanig met DMR "beschermd" wordt dat er niets mee te doen valt.

Prijsstelling
Hoewel leveranciers van content qua kosten veel lager uitkomen bij het digitaal leveren van goederen (geen kosten voor het produceren van een fysieke kopie) en eigenlijk alle tussenleveranciers (distribiteurs, groothandels, winkels) uit de keten gehaald worden lijkt het mij dat de prijs van een digitale game of boek in ieder geval goedkoper moet uitvallen dan een fysieke kopie. Niet dan? Nee. De prijzen zijn vrijwel altijd gelijk aan de adviesprijs. Online is er behoorlijk wat discussie over terug te vinden, hoe kan een fysieke goedkoper zijn dan een digitale versie?

Om dit ook even terug te brengen op het aanschaffen van digitale boeken, een kopie van een boek is vaak een paar euro goedkoper dan een fysieke kopie van het boek op dezelfde site (denk aan bol.com). Bij Amazon, de reus uit Amerika, geldt ongeveer hetzelfde.

Wat zowel voor boeken als voor games lijkt te gelden is dat je met name bij specifieke aanbiedingen (Steam Sales, Amazon Deals) een stuk goedkoper kan uitkomen. Zo kunnen de koopjesjagers soms toch nog behoorlijk wat besparen op de aanschaf van hun digitale goederen.

Regionalisatie & Platforms
Nu we het toch over de prijs hebben – veel prijzen verschillen afhankelijk van de regio waarin je de content koopt. Soms zijn ook de release dates afwijkend. En dit verschil is niet triviaal. Hier kan je bijvoorbeeld de top 25 “rip-offs” op Steam vinden. Games die in Amerika soms tot wel 60% goedkoper zijn.

Steam heeft in eerdere reacties haar prijsbeleid verdedigd door te stellen dat uitgevers zelf haar prijzen betalen. Daarnaast is het zo dat in sommige regio’s de belasting anders geregeld is als hier, maar dit zou natuurlijk nooit zulke grote verschillen mogen verklaren. Een oplossing is vrij simpel voor de creatieve tweakers: een account in elke regio die je middels een VPN beheerd. Alle games die je wilt aanschaffen koop je gewoon in de goedkoopste regio als een “cadeau” voor je hoofdaccount. Daarnaast zijn er “grijze” alternatieve zoals G2play.net, die keys leveren die je direct in Steam kan invoeren.

Over alle verschillende platforms zou ik ook nog wel een heel stuk kunnen schrijven. Uiteindelijk ben je als gamer die eerlijk games koopt aan 3 of 4 platforms gekoppeld die ieder hun eigen software draaien, hun eigen privacy beleid hebben en zoveel mogelijk van je willen afweten. Daarnaast zitten je vrienden verspreid over deze platforms, moet je games uit verschillende interfaces opstarten en zijn hotkeys vaak anders.

Ook fijn is dat je als je een legale kopie hebt je in sommige spellen, denk aan bijvoorbeeld Far Cry 3 (Ubisoft) of Mass Effect 3 (EA), niet eens kan spelen als de servers van deze platforms “even” niet werken of als je eigen internet niet werkt. Bij een gedownloade kopie heb je hier vaak geen last van, en zo was het dat een vriend van mij vrolijk in zijn gedownloade Far Cry wereldje kon rondlopen terwijl ik maar een potje ging patiencen met mijzelf. Mass Effect 3 heb ik sinds de launch maar zelden snel en probleemloos kunnen opstarten.

Hetzelfde geldt in misschien nog wel ergere zin voor eBooks. Er zijn meerdere distributie platforms, vormen van DRM en datgene wat jouw eReader ondersteund. Zo kan een Amazon Kindle niet overweg met het breed gebruikte ePub platform, terwijl een Sony Reader weer moeite heeft met andere formaten. Al met al zorgt dit voor niets anders dan irritaties bij de mensen die eerlijk hun boeken kopen. Zo goed als ieder boek kan je ook vinden door even op Google te zoeken en op downloaden te klikken, vrij van DMR en in ieder formaat zodat ‘ie ook op jouw eReader werkt.

After Sales
Het onderstaande stukje zal wat meer beslaan op persoonlijke ervaringen. Afgelopen week besloot ik na het bekijken van de bol.com pagina over eBooks , een boek aan te schaffen voor de Kindle die ik als cadeau aan mijn moeder zou geven. Deze zou ik dan meteen op het apparaat kunnen zetten. Zou m’n moeder wel leuk vinden, dacht ik. In de help tekst over eBooks stond dat het boek geleverd wordt in ePub en PDF. Normaal gesproken zou ik een ePub bestand omzetten naar .mobi met Calibre, een eBook library manager, maar in dit geval had ik al een vermoeden dat dit in verband met de DRM niet zou gaan. Gelukkig wordt het boek ook in PDF geleverd – dat opent de Kindle wel! :)

Niet dus. De PDF’jes die bol.com levert zijn dusdanig beschermd dat ze niet op een ander platform dan een stuk software van Adobe te openen zijn. Daarnaast zijn de ePub bestanden ook niet zomaar om te zetten, en daar zit je dan dus met je aangeschafte boek van §15,- waar je niets mee kunt. Beklag bij de helpdesk heeft geen zin, daar geven ze aan dat het boek wanneer aangeschaft is dit niet meer ongedaan kan maken en dat de Kindle niet door de ondersteund wordt.

Een soort gelijk probleem overkwam mij een tijd terug met de aanschaf van een oude Hitman game op Steam. Deze werkte niet op Windows 7. Leuk en aardig, maar daar heb je dan dus niets aan… Beklag via een support ticket levert niets op, weggegooid geld.

Nu scheelt het natuurlijk dat je als tweaker wel om de DRM om weet te werken maar wat irriteer ik me toch ongelofelijk aan de opgelegde instructies en soms ook aan de onduidelijkheid. Wel heb ik mijn les geleerd, dat was de laatste keer dat ik een Nederlandse eBook koop.

http://1.bp.blogspot.com/_nWWUlUhUHjg/S36eR-ld9VI/AAAAAAAAAvs/cLSZZoxCeXI/s400/GxzeV.jpg

Wat zijn jullie ervaringen met digitale content – en waar denken jullie dat de toekomst ligt?

Volgende: Het nieuwe pinnen volgens de ING 03-'14 Het nieuwe pinnen volgens de ING
Volgende: Win8 Tiles Pt II, WordPress & Muziek 11-'12 Win8 Tiles Pt II, WordPress & Muziek

Reacties


Door Tweakers user Damic, vrijdag 14 december 2012 02:19

Dat probleem met Hitman ligt dat aan Win 7 of steam en heb je het forum al eens afgespeurd je zult niet de enigste zijn met dat probleem, volgens mij meot je zelfs bij de makers van DAT Hitman spel zijn, want Valve kan er meestal zelf niets aan doen.

Ik zou zeggen installeer windows xp in een vm omgeving en kopier de steam install met de hitman content naar daar en probeer nog eens.

De toekomst van digitale content gaat nog verder gespreid zijn en er zullen nog meer platformen verschijnen maar er zullen naar alle waarschijnlijkheid ook e-readers komen die al de formaten aan kunnen.

Door Tweakers user Mmore, vrijdag 14 december 2012 02:22

Het specifieke Hitman probleem is niet echt meer aan de orde met de release van de nieuwe Hitman. Ik zal de oude waarschijnlijk niet meer opstarten. :) En inderdaad een specifiek Windows 7 probleem, gebeurt niet op Windows XP. Maar dat kan ik van te voren ook niet weten... Probleem treedt overigens alleen op wanneer je Steam niet in de default folder (c:/program files/steam/) hebt, maar zoals ik op een andere schijf.

Valve wees ook naar de publisher. Had er toen al geen zin meer om er achter aan te gaan. Jammer van mijn 5-10 euro.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 december 2012 02:22]


Door Tweakers user vanaalten, vrijdag 14 december 2012 08:29

Herkenbaar.
Mijn gekochte Paint Shop Pro wilde niet meer opstarten na een nieuwe herinstallatie - alles wees er op dat door herhaalde herinstallaties ik over een maximum aantal activaties heen was.

Contact opgenomen met de helpdesk, en die waren nog best behulpzaam: "eigenlijk is uw versie te oud en wordt 'ie niet meer ondersteund, maar vooruit - we hebben als gunst activatie weer mogelijk gemaakt"

... WTF?!? Ik betaal grof geld voor een legale kopie, en zou het moeten slikken als de kopieerbescherming mij in de weg zit?
Helpdesk heeft het opgelost, maar je wordt wel weer gewezen op de nadelen van DRM.

Door Tweakers user IStealYourGun, vrijdag 14 december 2012 09:08

Hoewel leveranciers van content qua kosten veel lager uitkomen bij het digitaal leveren van goederen (geen kosten voor het produceren van een fysieke kopie) en eigenlijk alle tussenleveranciers (distribiteurs, groothandels, winkels) uit de keten gehaald worden lijkt het mij dat de prijs van een digitale game of boek in ieder geval goedkoper moet uitvallen dan een fysieke kopie.
Er zijn natuurlijk veel redenen om de prijs zo hoog te houden. De simpelste is dat ze nog steeds verkopen. Waarom iets voor §30 verkopen als er (bijna) evenveel mensen het ook nog kopen voor §50. Ander punt is dat de game wereld, ondanks de stijgende digitale distributie, nog steeds afhankelijk is van retail, zeker in kerstperiodes. Het zou niet echt slim zijn om met hen in concurrentie te gaan, je riskeert dat ze je producten niet meer willen verkopen, of erger, dat ze failliet gaan.

Door Tweakers user ameesters, vrijdag 14 december 2012 09:33

ik help liever lokale bedrijven in deze tijden dan een massa verkoop tool zoals bol.com e.d.

Voor games bezoek ik onze lokale game-winkel,
voor computer onderdelen onze lokale computer winkel,
voor brood onze lokale bakker,
voor vlees onze lokale slager,
enz.. enz...

Films en muziek pirate ik gewoon, geen zin om voor crimineel uit gemaakt te worden terwijl ik een legale dvd gekocht heb.

Door Tweakers user lj_tree, vrijdag 14 december 2012 10:00

Je plaatje onderaan de post vind ik een PERFECT voorbeeld van wat er idd miss is met legale content! Ik kijk bijna elke avond een aflevering (of een halve) house in bed. Voorheen vanaf dvd maar omdat ik dan een minuut of 2 bezig was voordat ik de bullshit gezien had ben ik overgestapt op een mediaspelertje. Ik druk op on, ga naar de folder en binnen een seconde of 15 Š 20 zit ik midden in de aflevering die nog van beter kwaliteit is ook! Ik wil als fan wel alle seizoenen op dvd hebben maar ik vind het nogal een trieste bedoeling dat ik trailers en waarschuwingen tegenkom!

Daarnaast hecht ik 0,0 waarde aan het kopen van online muziek! Ik heb nog nooit en ga ook nooit betalen voor een mp3! Wel koop ik regelmatig een album op vinyl en op cd als ik iets tegenkom wat ik echt goed vind (of een artiest waar ik fan van ben:) ). dat downloaden legaal is vind ik op zich best! Ik download een onbekend album, luister deze en als het me bevalt koop ik het! Tegenwoordig dus geen miskopen meer! En dat de artiesten die ik niks vind dan een paar euro's mislopen is niet anders. helaas pindakaas!

Door Tweakers user Infant, vrijdag 14 december 2012 11:29

Plaatje beschrijft inderdaad vrij accuraat de bittere waarheid.

Heel vroeger, toen ik nog wel eens geld uitgaf aan een game, kocht je die in een fysieke winkel. Voor 10-50 gulden. Red Alert kostte 100 gulden als ik het me goed herinner.

Toen kwam je thuis, en als je pech had deed het spelletje het niet (PC te traag, te oud, of CD beschadigd, 3.5"-je ge-demagnetiseert...)

Dan bracht je het terug, en kreeg je je geld terug. Prima.

Hoe werkt dat nu precies met digitale aankopen?
Alsin:
Je komt thuis, en je pdf-je, mp3-tje whatever-tje opent niet. Als het een fysiek iets was, zou je het terug brengen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 december 2012 11:32]


Door Tweakers user mux, vrijdag 14 december 2012 12:23

Ik heb totaal geen zin in DRM van welke soort dan ook, dus zo mogelijk doe ik niks anders dan volledig gekraakt, volledig opengebroken spul downloaden. Maar in tegenstelling tot vroeger kun je in mijn ervaring tegenwoordig bijna alle software after-the-fact nog steeds legaal kopen. In ieder geval alle betaalde software die ik gebruik (Photoshop, Office Starter, Vegas Pro). Dat zijn stuk voor stuk gekraakte images van torrentsites die ik vervolgens met een legale key heb geactiveerd. Ideaal.

Muziek is een heel ander geval. Ik luister bijna alleen maar off-label spul, dan is het soms moeilijk om mensen geld te geven. Vooral omdat je dan te maken krijgt met muziek die in een oplage van 100 op LP's is uitgegeven enzo. Ik ben nu langzamerhand m'n hele lijst met bands aan het doorwerken en aan het proberen ze geld te doneren voor alles wat ik van ze luister.

Door Tweakers user __fred__, vrijdag 14 december 2012 13:23

Helemaal mee eens. Mijn ervaring met bol.com boeken is exact gelijk. Mijn vriendin stuurde mij ooit eens een link van bol.com toe om een digitaal boek te claimen, omdat ie op de ipad niet werkte. Deed ik gedachtenloos op mijn PC, boem, direct gekoppeld aan mijn adobe account en niet meer te transferren. Uiteindelijk een dag bezig geweest om het op de ipad te krijgen.

Zelfde voor spotify. Heel blij met offline playlists op mijn iphone, alleen nooit gebruikt, want toch overal 3g en wifi in NL. Tot ik op vakantie ging en erachter kwam dat de transfer snelheid 10k/s is als je op je muziek iphone zet. Bekende bug, zit er al jaren in, niet opgelost. Hele nacht bezig geweest om muziek op mijn iphone te krijgen. In het vliegtuig mijn telefoon uit, app afgesloten.

En daarna blijkt dat je online moet inloggen op de spotify app om je offline muziek te kunnen luisteren. Briljant, 3 dagen geen muziek tot ik ergens een wifi-hotspot tegenkwam.

Je wordt gestraft als je legaal wilt luisteren. Het eerste wat ik thuis heb gedaan is een sickbeard, headphones, couch potato, sabnzbd, spotweb, deluge combo op mijn nas gezet. Gewoon, omdat het kan... klik, hebben.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 december 2012 13:26]


Door Tweakers user Arokh, vrijdag 14 december 2012 14:57

mijn oplossing (misschien al genoemd) en misschien (geen idee) niet 100% legaal ofzo, maar ik koop altijd

analoge boeken
schijfjes bluray films
vinyl muziek (vind platen prachtig, juist van moderne muziek)

en vervolgens download ik alles (MP3, MKV, PDF) wat ik origineel heb (en af en toe wat meer) om alles relaxed als digitale bestanden te kunnen gebruiken zoals ik wil, zonder nare DRM.

Door Tweakers user ameesters, vrijdag 14 december 2012 15:48

telegraph road van dire staits is super trouwens, Brothers in arms nog beter :D

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 14 december 2012 17:08

lj_tree schreef op vrijdag 14 december 2012 @ 10:00:
Je plaatje onderaan de post vind ik een PERFECT voorbeeld van wat er idd miss is met legale content! Ik kijk bijna elke avond een aflevering (of een halve) house in bed. Voorheen vanaf dvd maar omdat ik dan een minuut of 2 bezig was voordat ik de bullshit gezien had ben ik overgestapt op een mediaspelertje.
helemaal NIET mee eens. Meer en meer films die ik aankoop droppen mij vrij snel in de hoofdfilm van de schijf. Soms zitten er nog trailers voor die met 1 druk op de knop overgeslagen kunnen worden, dan nog even het logo van de filmmaatschapij voorbij en ziedaar, de film begint. Maak je nog gebruik van DVDs, zoek dan een goede DVD speler die al die meuk kan overslaan en je direct op je locatie afzet.

Het enige wat ik nog illegaal download zijn TV-series die hier niet op de buis komen en die ook niet beschikbaar zijn op hulu.com .

Wat die prijsstelling betreft is het eigenlijk eenvoudig. De uitgevers bepalen de prijs en zouden dus kunnen concureren met de retail, maar dat willen ze net niet omdat er nog teveel omzet via die retail kanalen gegenereerd word. De meeste games worden vandaag op consoles gepseeld en de meeste boeken worden nog altijd op papier gelezen. Ga je die retailkanalen beconcureren dan gaan zij op een gegeven moment weigeren je producten te verkopen en zit je ineens met grotere problemen.

Door Tweakers user Andros, vrijdag 14 december 2012 17:22

Blokker_1999 schreef op vrijdag 14 december 2012 @ 17:08:
[...] Maak je nog gebruik van DVDs, zoek dan een goede DVD speler die al die meuk kan overslaan en je direct op je locatie afzet.
Ah. Dus ik moet extra kosten gaan maken om een perfect werkende speler te vervangen voor eentje die de rommel skipt die de leverancier van mijn content op het schijfje zet die ik niet kan doorskippen op mijn perfect werkende speler. Jaja, ik zie iets wat in dit verhaal niet klopt. Zolang die rommel nog te zien is download ik wel. Al jaren geen DVD's meer gekocht dus ik weet de huidige toestand niet. Al moet ik zeggen dat het met die ene blu ray die ik bij m'n PS3 kocht een stuk beter is. Big ass thank you in beeld die door te skippen is. Na twaalf jaar heeft de filmindustrie het door waarom ze klanten kwijt raken. Nu hopen dat het nog niet te laat is :)

Door Tweakers user ReLexEd, vrijdag 14 december 2012 19:33

Erg herkenbaar......

Hier heb ik ondertussen van bepaalde series (Star Trek TNG/Voyager om er twee uit te pikken) een klein vermogen uitgegeven om 'bij te blijven'....


Allereerst begonnen met de VHS-banden van TNG (Tweakers die nu denken, VH-wat?, zie het maar als een hele belabberde voorloper van de DVD, een soort cassettebandje voor films)
Toen de DVD's goed op dreef waren, en omdat ik het toch ook wel een voordeeltje vond dat de de complete Ikea-Billy dan kon worden vervangen de hele zwik vervangen door 7 dozen met DVD's... (Wow.. het paste ineens op 1/2e plank, in plaats van 6! :) )
Toen de upgrade naar Bluray gemaakt.. en tot op heden van een aantal seizoenen de BD's aangeschaft... erger me groen en geel aan de non-skippable rommel, en het skippen lukt over het algemeen alleen op de crappy 15 euro blokker-modelletjes.....
Oplossing: WD TV Live, en de afleveringen op mkv binnengesleept...

En met 2 seizoenen op Bluray, wordt ik nu alweer opnieuw een worst voorgehangen...
Kijk! we gaan TNG helemaal opnieuw masteren en wederom uitbrengen.... GeÔnteresseerd? Of je weer even 350 euro wilt neertellen..

Telt u even mee?
7 seizoenen TNG a 26 afleveringen op +/- 13 VHS-banden a Fl.19,95 (geen euros :))
7 DVD boxen a +/- § 65,- de stuk
2 keer bluray boxen a § 55 de stuk....
Een kleine §1400,- reeds uitgegeven, en daar zou nog eens §250,- bovenop komen....

Ach.... laat ik het maar zo bekijken, die BD-seizoenen zijn straks misschien nog iets waard, verzegeld in plastic en alles ;-)

Door Tweakers user Giesber, woensdag 19 december 2012 16:17

ReLexEd schreef op vrijdag 14 december 2012 @ 19:33:
En met 2 seizoenen op Bluray, wordt ik nu alweer opnieuw een worst voorgehangen...
Kijk! we gaan TNG helemaal opnieuw masteren en wederom uitbrengen.... GeÔnteresseerd? Of je weer even 350 euro wilt neertellen..
Daar ben ik toch even niet mee. Je hebt indertijd de DVD's of videobanden gekocht, en je wist heel goed wat je kocht. Die DVD's zijn met het uitkomen van de Blu-Rays toch niet veranderd of stuk gegaan? En zeker in het geval van de DVD's had je kunnen weten dat er ooit een betere drager ging komen (want je had het al een keer voorgehad met VHS -> DVD). Als je dan toch de DVD's koopt neem je dat toch mee in de overweging?

En als je fan bent van iets en je wil alles hebben dan kan ik daar op zich wel inkomen, maar realiseer je dat je moeilijk alles (T-shirts, mokken, ...) kan hebben. En dat ze altijd wel nieuwe versies/spullen uitbrengen om een nieuw publiek aan te trekken (en daarbij sommige verzamelaars al dan niet met opzet uit te melken).

P.S.: Waarschijnlijk zal er ooit nog een drager komen met een betere kwaliteit dan Blu-Ray ;-) . En dan zijn de BD-seizoenen bijna niets meer waard.

Reageren is niet meer mogelijk